Nationale Forschungsförderung & TUM Talent Factory

Die Förderprogramme der Deutschen Forschungsgemeinschaft (DFG) und die Forschungsförderung des Bundes und des Landes Bayern stellen die Hauptsäulen der nationalen Forschungsförderung dar. Darüber hinaus können über zahlreiche weitere Organisationen und Stiftungen Drittmittel beantragt werden.

Das Team der Nationalen Forschungsförderung gibt einen Überblick über nationale Forschungsfördermöglichkeiten und bietet individuelle Beratung und Unterstützung bei der Konzeption, Beantragung und Durchführung von nationalen Forschungsprojekten. Ein besonderer Fokus liegt dabei auf der Begleitung von Sonderforschungsbereichen (SFBs) und Verbundforschung.

Engagierte Nachwuchswissenschaftler/innen finden an der TUM ein Umfeld, in welchem sie ihre wissenschaftlichen Talente voll entfalten können. Die TUM Talent Factory richtet ihren Service zur Forschungsförderung daher direkt an Nachwuchswissenschaftler/innen der TUM und internationale Postdoktoranden, die ihr Forschungsprojekt an der TUM verwirklichen wollen.

Veranstaltungen & Workshops

Save the Date: Eurotech Postdoc Workshop Eindhoven | Oct. 29-31, 2018

Taking turns, each year one of the Eurotech universities hosts the annual Eurotech Postdoc Workshop, a 3-day gathering open to all postdocs working at the different Eurotech partner universities. Eindhoven University of Technology (TU/e) in the Netherlands, will gladly host the 2018 edition of the Eurotech Postdoc Workshop. Join a unique event that addresses the challenges of modern-day academia and enhance your soft skills to thrive in the future!

The objectives of the workshop are for you to:

• Meet peers and role models with whom you can exchange ideas and experiences
  • Reflect upon your current career phase and on your plans for the future
  • Acquire or strengthen certain useful soft skills that will benefit you in work and private life
  • Learn more about the Eurotech universities and about the host university and city

Costs for Postdocs at TUM: The travel and accommodation costs will be covered for TUM researchers.

TUM researchers can apply for the workshop by filling this online form. Successful candidates will be informed until 23 September 2018.

If you have any questions or need more information contact Andrea Glogger or Neele Meyer via postdoc-application@tum.de.

Download the event flyer here.